Nyheter

Vecka 46

Vecka 46, sista dagen. Snö, bastu m.m.

I helgen har det kommit rejält med snö men som vanligt här ute är vägarna plogade. Så bra plogas det inte i mer tätbefolkade delar av Stockholmsregionen. Ca 20 cm ha det kommit hittills, för er som inte varit ute här i helgen.

För några veckor sedan hade någon använt bastun med följd av att det rykte in via kaminen och en liten fågel flög iväg. Det är inte klart om den flög ut från bastuns insida eller lyfte från skorstenen, men någon vecka efter det var undertecknad nere och sotade skorstenen med en viska. Det fanns i vart fall inga spår av ett fågelbo på taket. Och idag när kaminen testkördes upptäcktes det att inloppsventilen i väggen var helt stängd. Det är dumt eftersom luft ska komma in där för eldens skull. Jag kunde inte upptäcka något läckage, och det verkar inte senaste veckans bastugäster heller hag gjort. Då hade vi nog hört om det. Man ska dock komma ihåg att inte använda sjövatten till att slänga på kaminen, då saltet i vattnet till slut får det att rosta sönder. Tag med eget sötvatten, sjövattnet kan slängas på väggarna istället.

Belysningen i bastun leker diskoljus och vi är medvetna om saken. Sinom tid ska vi ordna det hela men tills vidare får vi försöka stå ut. Det brukar lossna efter en stund, har det sagts, och då lyser LEDarna med fast sken. Inne i själva bastun är det dock fast sken hela tiden.

I veckan upptäcktes även en massa hjulspår på Källviksudd badplats, både i sanden och på gräset. Det såg ut som att någon lekt med en 4-hjuling. En oerhört dum lek av minst två skäl men troligen fler. Dels är det dumt att gröpa ut sanden, dels är det ännu dummare att köra sönder gräsmattan. Varje eller vartannat år köper föreningen in sand för att lägga ner på stranden och en bit ut i vattnet vid badplatserna. Det kostar en del och kommer inte att bli billigare framöver. Låt den sanden vara till för badgäster sommartid. Det finns säkert andra platser att lekköra 4-hjulingar på. Vad gäller gräsmattan kan vi människor låta bli att förstöra den, det räcker med vildsvinen som bökar runt och hittills har de låtit Källviksudd vara men väl bökat upp bredvid bastun på väg mot dasset.

Styrelsen har som tidigare omnämnts låtit fälla döda granar vid Sundsvägen. All ved är omhändertagen. Det som var mindre bra, rent av urkasst, var att de som tog ved bara lämnade grenar och ris kvar på ytorna. Detta har nu eldats upp av en medlem, 16 timmars jobb, som du vedhämtare slapp. Tänk på att Vi är du och dina grannar. Lämnar du något får grannen plocka upp, inte särskilt juste direkt.

På tal om ved, det kommer nog att bli så att vi ordnar ett par veddagar efter nyår. Inget är bestämt och klart, men då det har varit svårt att hitta virkesuppköpare behöver vi ta ner döda träd som står illa och dessa kan tas omhand som ved. När vi bestäm hur det blir återkommer vi med besked. Denna gång får den som är med även ta hand om riset själv. En veddag räknas dock inte som arbetsdag eftersom veden blir betalningen för jobbet, samtidigt som vi får undan farliga träd.

 

221120

Roger Cederlöf, Styrelsen

Annonser